fbpx

Suntem cu totii familiarizati cu cele trei categorii dintr-un set de tacamuri: lingurile, furculitele si cutitele. Insa dincolo de aceasta impartire exista multe variante, ceea ce poate parea inutil sau pretentios. De fapt, fiecare dintre aceste tacamuri “pretentioase” a fost creat pentru a usura consumul unui anumit tip de mancare. Daca v-ati luptat vreodata cu o friptura, inarmat doar cu un cutit bont, ati descoperit deja filozofia din spatele unui set de tacamuri complet.

Ca sa eliminam confuzia si sa va usuram alegerea unui set de tacamuri, facem o scurta trecere in revista a fiecarui tip.

 CUTITE

Cutitele nu se folosesc doar pentru a taia, ci si pentru a coji, a curata etc. Asadar, exista cutite specializate pentru fiecare din aceste sarcini.

Cutitul de masa
Are 23-25 cm lungime si este mai degraba bont, nefiind folosit pentru a taia ceva tare. Este cel mai frecvent tip de cutit inclus dintr-un set de tacamuri.

Cutitul de friptura

Poate inlocui cutitul de masa daca felul pricipal e o friptura. Mai ascutit, uneori e zimtat.

Cutitul de peste
Mai scurt, cu lama lata si boanta, rolul lui este sa separe oasele si straturile din carnea de peste.

Cutitul de desert
Cel mai mic cutit, poate fi folosit pentru tort, prajituri, patiserie, dar si pentru fructe deja curatate sau confiate.

Cutitul de fructe
Necesar doar daca fructele servite necesita curatare sau feliere. Este scurt si ingust, cu varful ascutit si lama zimtata sau curbata. Este mai rar inclus intr-un set de tacamuri.

Cutitul de unt
Scurt, cu lama lata si varful foarte rotunjit pentru a nu zgaria painea. Nici acest tip nu este frecvent inclus intr-un set de tacamuri.

LINGURI

Si in cazul lingurilor exista mai multe tipuri, desi rareori sunt toate incluse intr-un set de tacamuri.

Lingura de masa

Are utilizari multiple, putand insoti orice fel de supa, orez, curry, tocanita sau paste. Este intotdeauna insotita de o furculita cu patru dinti si / sau un cutit de masa din acelasi set de tacamuri.

Lingura de supa

Pentru supele crema sau consommée, lingura este mare si rotunjita, in timp ce supele care contin bucati de carne, legume sau crutoane vin cu o lingura ovala, mai adanca.

Lingura de desert

Mai mica, poate insoti un desert cu crema sau fructele mici (struguri, capsuni etc.).

Lingurita de ceai si cafea

Rolul ei este de a amesteca bautura respectiva, insa frecvent inlocuieste lingura de desert sau lingurita de zahar (mai rar incluse intr-un set de tacamuri standard). Pentru cafea exista o varianta speciala, mai mica.

Lingurita de inghetata

De dimensiuni asemanatoare unei lingurite de ceai, are cupa mai putin adanca si varful patrat. Nu este frecvent intalnita intr-un set de tacamuri.

Lingurita de bauturi

Cupa este mai mica dar coada este mai lunga decat in cazul unei lingurite de ceai. Se foloseste pentru a amesteca bauturi servite intr-un pahar inalt (limonada, suc, milkshake) sau pentru a prezenta serbetul. Nici ea nu este frecvent inclusa intr-un set de tacamuri.

Linguri si lingurite de servire

Mai mari sau mai mici in functie de tipul de mancare servit (salata, feluri cu sos, legume, fructe, miere, zahar etc.). In general nu sunt incluse intr-un set de tacamuri.

 FURCULITE

Furculita de masa

Insoteste cutitul si lingura de masa intr-un set de tacamuri standard. Are in jur de 18 cm lungime si intotdeauna patru dinti.

Furculita de peste

Mai lata si mai curbata pentru a tine, mai degraba decat a intepa carnea de peste.

Furculita de desert

Mai mica decat o furculita de masa, cu dintii mai lati. Pentru tort exista o varianta cu trei dinti, de lungimea unei lingurite de ceai.

Furculita de fructe

Mica, ingusta, cu trei sau doi dinti lungi. Rar inclusa intr-un set de tacamuri standard.

Furculite specializate

Pentru paste, salata sau crustacee, cu dintii mai lungi, mai lati, mai ascutiti sau mai curbati, sunt rar incluse intr-un set de tacamuri standard.

Identifica tipurile de tacamuri in seturile de tacamuri din magazinul nostru online.

Speram ca informatiile de mai sus va ajuta sa alegeti mai usor un set de tacamuri potrivit. Iar daca va doriti un set mai special, va asteptam oricand in magazinul nostru online.