Ikebana reprezinta arta japoneza de aranjare a florilor. Aceasta a aparut in urma cu mai bine de 5000 de ani si este in continuare practicata ca o forma de arta culturala, mult respectata.

Spre deosebire de aranjamentele florale obisnuite care se bazeaza pe culori, tipul de flori si marimea acestora, ikebana acorda atentie la imaginea de ansamblu, la plantele utilizate, punand accentul pe simetrie si aspectul minimalist. Totodata, ikebana, subliniaza relatia dintre om si natura, aranjamentele florale realizandu-se intr-o stare de calm si meditatie.

Creeaza un aranjament ikebana in doar 5 pasi simpli

Vei avea nevoie de:

  • Un vas in care sa asezi plantele. Poate fi o vaza de flori, un ghiveci sau un suport pentru aranjarea tulpinilor plantelor.
  • Plante cu 3 inaltimi diferite: tulpina cea mai lunga (reprezentand cerul) trebuie sa fie inca o data si jumatate din inaltimea vasului; a doua cea mai lunga tulpina trebuie sa fie ¾ din cea mai inalta (aceasta reprezentand pamantul) si a treia cea mai lunga tulpina tot ¾ doar ca din a doua cea mai inalta (semnificand omul).

Pasul 1

Pregateste vasul. In cazul in care optezi pentru unul cu inaltime mica, precum un bol, plaseaza in interiorul acestuia suportul pentru aranjarea tulpinilor. Acesta trebuie pozitionat nu central, ci la ora 7 in interiorul vasului.

Pasul 2

Plaseaza cea mai inalta planta la ora 11 pe suportul din interiorul vasului, inclinata inspre umarul tau stang, la un unghi de 10-30 de grade.

Pasul 3

Pozitioneaza a doua cea mai lunga tulpina la ora 8. Inclina planta la un unghi de 45 de grade inspre stanga, asemenea primei plante.

Pasul 4

Plaseaza a treia tulpina la ora 4 pe suportul de plante. Inclina floarea la un unghi de 75 de grade inspre umarul drept de data aceasta.

Pasul 5

Adauga o a patra planta dupa cum consideri ca se potriveste aranjamentului, tinand cont de simplitate, asimetrie, linii si forme. Realizeaza ansamblul eliberandu-ti mintea, bazandu-te pe puterea ta de imaginatie si creatie.

Asigura-te ca suportul de flori este complet acoperit de tulpini si frunze, astfel incat sa nu se mai vada, apoi adauga apa.

Daca dintotdeauna ai fost fascinat de aranjamentele florale simple, lejere, cu un design aparte, dar nu ai stiut care e secretul lor, atunci tine cont de indrumarile noastre si bucura-te de un ansamblu decorativ pentru casa ta, conceput chiar de tine.